Drogi Użytkowniku, Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Aybioo Sp. z o.o. i Zaufanych Partnerów Aybioo Sp. z o.o. do celów marketingowych. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityce Prywatności)

ZUPA KREM Z SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM

Jedno pudełko – tyle możliwości! Choć soczewica czerwona z warzywami sama w sobie stanowi pyszny posiłek, możesz zrobić z niej jeszcze wiele innych dań. Na przykład zupę, na którą przepis znajdziesz poniżej. 

Zrób porządek na blacie.

Porcja dla 2 osób.

Przygotuj:

♥ połówkę tacki soczewicy czerwonej z warzywami

♥ łyżkę oleju kokosowego lub masła klarowanego

♥ puszkę pomidorów w kawałkach

♥ 200 ml mleka kokosowego

♥ łyżeczkę kuminu

♥ łyżeczkę ziaren kolendry

♥ łyżeczkę ziarenek gorczycy

♥ szczyptę kurkumy

♥ 500 ml wody

♥ cytrynę

♥ szczyptę soli

♥ natkę pietruszki lub listki kolendry

♥ polecamy podać z ryżem, więc też się przyda.


Rozgrzej w garnku olej kokosowy lub masło klarowane i dodaj wszystkie przyprawy. Poczekaj minutę aż przyprawy się uprażą i uwolnią aromat. Dodaj pomidory oraz soczewicę z warzywami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Potem wlej wodę i gotuj pod przykryciem, na niedużym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotuj ryż  i odstaw na bok. Gdy soczewica wchłonie większość wody, dodaj do niej mleko kokosowe i znowu zagotuj. Jeśli chcesz, dodaj sól i łyżeczkę soku z cytryny. Na koniec zmiksuj blenderem.


Posyp natką pietruszki lub listkami kolendry, podaj z ryżem.