SAŁATKA TABBOULLEH Z FETĄ I ZIOŁAMI - Inna Bajka

SAŁATKA TABBOULLEH Z FETĄ I ZIOŁAMI

Wysłane przez: Michał Niegowski W: Przepisy Na: Wednesday, June 21, 2017 Komentarz: 0 Trafienie: 837

Jedno pudełko – tyle możliwości! Choć bulgur z pomidorami suszonymi i oliwkami sam w sobie stanowi pyszny posiłek, możesz zrobić z niego jeszcze wiele innych dań. Na przykład sałatkę tabbouleh, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Zrób porządek na blacie.

Porcja dla 2 osób.

Przygotuj:

♥ połówkę tacki bulguru z pomidorami suszonymi i oliwkami

♥ 400 ml wody

♥ 120 g fety

♥ 10 pomidorków koktajlowych

♥ 2 łyżki natki pietruszki

♥ 2 łyżki mięty

♥ łyżka zielonej cebulki

♥ płatki migdałów

♥ 2 łyżki oliwy z oliwek

♥ łyżkę soku z cytryny

♥ sól i pieprz.


Gotuj bulgur aż wchłonie całą wodę, czyli 15-20 minut. W międzyczasie upraż na patelni płatki migdałów, posiekaj natkę pietruszki, miętę i zieloną cebulkę. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.


Ugotowany bulgur wymieszaj z ziołami i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, a potem zalej oliwą z cytryną. Posyp pokruszonymi kawałkami fety i prażonymi płatkami migdałów.


Podaj na ciepło, a jak wystygnie, to na zimno.

Komentarze

Zostaw komentarz