Drogi Użytkowniku, Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Aybioo Sp. z o.o. i Zaufanych Partnerów Aybioo Sp. z o.o. do celów marketingowych. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityce Prywatności)

GRYCZOTTO Z BURAKIEM I JARMUŻEM

Jedno pudełko – tyle możliwości! Choć kasza z burakiem i jarmużem sama w sobie stanowi pyszny posiłek, możesz zrobić z niej jeszcze wiele innych dań. Na przykład gryczotto, na które przepis znajdziesz poniżej. 

Zrób porządek na blacie.

Porcja dla 2 osób

Przygotuj:

♥ połówkę tacki kaszy gryczanej z burakiem i jarmużem

♥ 400 ml wody

♥ 1/2 cebuli

♥ 3 łyżki oliwy

♥ 2 liście laurowe

♥ 4-5 gałązek świeżego tymianku plus do przybrania

♥ 120 g świeżego serka koziego typu chavroux

♥ 2 łyżki orzechów włoskich


Posiekaj cebulę. Oliwę rozgrzej w garnku, wrzuć cebulę i zeszklij ją. 3 minuty powinny wystarczyć. Dodaj liście laurowe i jeszcze przez chwilę podsmażaj. Dodaj kaszę, wymieszaj i smaż przez kolejne  3 minuty. Wrzuć tymianek, policz do pięciu i wlej wodę. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj i zostaw, aż cała woda się wchłonie. 20 minut z pewnością wystarczy, ale zajrzyj do garnka wcześniej. Gdy będziesz czekać, wrzuć orzechy włoskie na patelnię i podpraż.


Gotowe gryczotto posyp pokruszonym kozim serkiem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżymi listkami tymianku. Smacznego!