Drogi Użytkowniku, Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Aybioo Sp. z o.o. i Zaufanych Partnerów Aybioo Sp. z o.o. do celów marketingowych. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityce Prywatności)

Granola na obiad? W Innej Bajce to możliwe!

Czy i Ty lubisz chrupać? My w Innej Bajce uwielbiamy! Ale o co chodzi? O Granole! Ostatnio stały się one naszymi ulubionymi przysmakami i na okrągło dodawalibyśmy je do posiłków!

Nic dziwnego, bo wypiekamy je z dbałością i miłością – jak w domu! Nie przegrzewamy pieca, stosujemy tylko niskie temperatury. Z troski o Wasze zdrowie zrezygnowaliśmy z dodatku cukru oraz oleju. W ich miejsce użyliśmy sproszkowanych daktyli oraz naparów m.in. z białej herbaty czy liści morwy białej.

Tak powstały trzy wyjątkowo dobre i zdrowe mieszanki. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami tajemnicą Granoli Gryczanej: Tymianek i Rozmaryn. Ta wyjątkowa mieszanka kaszy gryczanej, orzechów nerkowca oraz pestek dyni doprawiona słodką papryką, suszonymi tymiankiem oraz rozmarynem i solą morską stanowi wytrawną, pikantno-słonawą, chrupiącą przekąskę!

Zaciekawieni? Ale do czego jej użyć? Niech wyobraźnia Was nie ogranicza, my dziś serwujemy dwa obiadowe przepisy:

Zupa z gruszki i pietruszki z posypką rozmarynowo - tymiankową

Chociaż sezon na gruszki już powoli się kończy, to owoc ten łatwo się przechowuje i jako świeży dalej jest dostępny. Kierowani tym faktem postanowiliśmy przedstawić Wam bajkowy przepis na wegańską owocowo-warzywną zupę, która rozgrzeje nawet w najzimniejsze dni. Garnki gotowe? Zaczynamy!


Przygotuj:
-  1 l mleka owsianego
- 500g obranej pietruszki
- 400 g gruszek (2-3 sztuki)
- 60g cebuli
 - 2 goździki
- sól, pieprz do smaku
- 10 g GRANOLA GRYCZANA ROZMARYN I TYMIANEK

🐑 Obierz pietruszkę, skrop pietruszkę oliwą.
🐑 Piecz pietruszkę w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180o C.
🐑 Obierz cebulę, przesmaż w garnku.
🐑 Obierz, pokrój gruszki.
🐑 Do Garnka z cebulą dodaj mleko owsiane, pietruszkę, gruszki, 2 goździki.
🐑 Gotuj zupę pod przykryciem, 30 minut od wrzenia.
🐑 Zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem (mała szczypta, jedynie dla smaku).
🐑 Zupę posyp granolą.

SMACZNEGO!

Carpaccio z buraków

Doskonałym pomysłem na przystawkę jest carpaccio z buraków zdobione Granolą Gryczaną Tymianek i Rozmaryn. Przygotujcie ostre noże, zabieramy Was do kolejnej Inno-Bajkowej kulinarnej przygody!

Przygotuj:
- 120g buraka marynowanego, jest to ok. połowa warzywa, wystarczy do przygotowania jednej porcji 😊
- 10 g rukoli lub listków buraka
- 20 g Granola Gryczana Tymianek i Rozmaryn
- 12 ml octu balsamicznego
- 25g syropu z agawy
- 20g Twojego ulubionego oleju, my polecamy olej z pestek winogron
- 20g winogron (najlepsze białe bezpestkowe)
- 25g wegańskiego sera typu feta
Zaczynajmy:
🐑 Wykonaj sos balsamiczny: do miski dodaj 12ml octu, 25g syropu z agawy, 20g oleju z pestek winogron. Całość zmiksuj, do uzyskania jednolitej konsystencji
🐑 Pokrój w cienkie plasterki połowę buraka (około połowa buraka wystarcza na 1 Carpaccio), zamarynuj buraka w sosie balsamicznym przez około 1 godzinę w lodówce
🐑 Ułóż na środku Carpaccio rukolą
🐑 Posyp Carpaccio rozkruszonym serem, winogronami pokrojonymi na połówki, granolą

SMACZNEGO!




Powiązane posty