FASZEROWANY BAKŁAŻAN

Wysłane przez: Michał Niegowski W: Przepisy Na: Wednesday, June 21, 2017 Komentarz: 0 Trafienie: 796

Jedno pudełko – tyle możliwości! Choć quinoa z kaszą jaglaną i cukinią sama w sobie stanowi pyszny posiłek, możesz zrobić z niej jeszcze wiele innych dań. Na przykład faszerowanego bakłażana, na który przepis znajdziesz poniżej. 

Zrób porządek na blacie.

Porcja dla 2 osób.

Przygotuj:

♥ połówkę tacki quinoa z kaszą jaglaną i cukinią

♥ 400 ml wody

♥ 2 bakłażany

♥ 4 łyżki startego parmezanu lub innego ulubionego sera

♥ pół pęczka bazylii

♥ ½ łyżeczki papryki wędzonej

♥ trochę oliwy

♥ sól i pieprz.


Pokrój bakłażany na połówki i oprósz solą. Poczekaj 10 minut aż puszczą sok, wtedy je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni. Wróć do bakłażanów. Każdą połówkę natnij w skośną kratkę, nasmaruj oliwą, jeszcze raz posól i wstaw do piekarnika na 30 minut.


Masz pół godziny. W tym czasie podsmaż kaszę na dwóch łyżkach oliwy, dodaj paprykę i zalać 400 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie dodaj posiekaną bazylię, ale zostaw parę listków do dekoracji. Jeśli chcesz, dodaj sól i pieprz. Gdy bakłażany się zarumienią, nałóż na nie farsz i posyp parmezanem. Zapiekaj 10-15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, chyba że wszystkie są już posiekane.

Komentarze

Zostaw komentarz