Drogi Użytkowniku, Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Aybioo Sp. z o.o. i Zaufanych Partnerów Aybioo Sp. z o.o. do celów marketingowych. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityce Prywatności)

FASZEROWANY BAKŁAŻAN

Jedno pudełko – tyle możliwości! Choć quinoa z kaszą jaglaną i cukinią sama w sobie stanowi pyszny posiłek, możesz zrobić z niej jeszcze wiele innych dań. Na przykład faszerowanego bakłażana, na który przepis znajdziesz poniżej. 

Zrób porządek na blacie.

Porcja dla 2 osób.

Przygotuj:

♥ połówkę tacki quinoa z kaszą jaglaną i cukinią

♥ 400 ml wody

♥ 2 bakłażany

♥ 4 łyżki startego parmezanu lub innego ulubionego sera

♥ pół pęczka bazylii

♥ ½ łyżeczki papryki wędzonej

♥ trochę oliwy

♥ sól i pieprz.


Pokrój bakłażany na połówki i oprósz solą. Poczekaj 10 minut aż puszczą sok, wtedy je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni. Wróć do bakłażanów. Każdą połówkę natnij w skośną kratkę, nasmaruj oliwą, jeszcze raz posól i wstaw do piekarnika na 30 minut.


Masz pół godziny. W tym czasie podsmaż kaszę na dwóch łyżkach oliwy, dodaj paprykę i zalać 400 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie dodaj posiekaną bazylię, ale zostaw parę listków do dekoracji. Jeśli chcesz, dodaj sól i pieprz. Gdy bakłażany się zarumienią, nałóż na nie farsz i posyp parmezanem. Zapiekaj 10-15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, chyba że wszystkie są już posiekane.