BEZGLUTENOWE PIEROGI GRYCZANE Z SOCZEWICĄ I SZPINAKIEM

Wysłane przez: Michał Niegowski W: Przepisy Na: Wednesday, June 21, 2017 Komentarz: 0 Trafienie: 878

Jedno pudełko – tyle możliwości! Choć soczewica zielona ze szpinakiem i czosnkiem sama w sobie stanowi pyszny posiłek, możesz zrobić z niej jeszcze wiele innych dań. Na przykład bezglutenowe pierogi, na które przepis znajdziesz poniżej. 

Zrób porządek na blacie.

Porcja dla 2 osób.

Przygotuj:

♥ połówkę tacki soczewicy zielonej ze szpinakiem i czosnkiem

♥ posiekaną cebulę

♥ 350 ml wody

♥ 220 g wędzonego tofu, startego na tarce o grubych oczkach

♥ łyżkę sosu sojowego

♥ 2 łyżki oliwy

♥ sól i pieprz.


Na ciasto będziesz potrzebować:

♥ 200 g mąki gryczanej

♥ 100 g mąki ziemniaczanej

♥ 260 ml wrzątku

♥ 2 łyżki oleju

♥ ½ łyżeczki soli.


Soczewicę gotuj pod przykryciem w 350 ml wody przez 30 minut. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę, a potem dodaj tofu. Smaż jeszcze 5 minut, dodaj sos sojowy, wymieszaj i ostaw. Masz wolne do momentu, gdy soczewica wchłonie całą wodę. Wtedy dodaj wędzone tofu z cebulką. Jeśli chcesz, dodaj trochę pieprzu i soli. Niech stygnie.
Teraz pora na ciasto. Wymieszaj w misce mąkę z solą i olejem, następnie wlej wrzątek i wymieszaj. Przełóż na stolnicę i ugniataj aż ciasto będzie elastyczne. Podziel ciasto na kilka części, rozwałkuj i szklanką wytnij kółka. Włóż do środka farsz, uformuj pierożek i zlep jego brzegi. Powtarzaj, aż skończy Ci się ciasto i farsz.


Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około minutę, do wypłynięcia na powierzchnię.

Podaj z roztopionym masłem. Gdyby jakieś zostały, możesz je następnego dnia podsmażyć na patelni.

Komentarze

Zostaw komentarz