Drogi Użytkowniku, Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Aybioo Sp. z o.o. i Zaufanych Partnerów Aybioo Sp. z o.o. do celów marketingowych. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityce Prywatności)

BEZGLUTENOWE PIEROGI GRYCZANE Z SOCZEWICĄ I SZPINAKIEM

Jedno pudełko – tyle możliwości! Choć soczewica zielona ze szpinakiem i czosnkiem sama w sobie stanowi pyszny posiłek, możesz zrobić z niej jeszcze wiele innych dań. Na przykład bezglutenowe pierogi, na które przepis znajdziesz poniżej. 

Zrób porządek na blacie.

Porcja dla 2 osób.

Przygotuj:

♥ połówkę tacki soczewicy zielonej ze szpinakiem i czosnkiem

♥ posiekaną cebulę

♥ 350 ml wody

♥ 220 g wędzonego tofu, startego na tarce o grubych oczkach

♥ łyżkę sosu sojowego

♥ 2 łyżki oliwy

♥ sól i pieprz.


Na ciasto będziesz potrzebować:

♥ 200 g mąki gryczanej

♥ 100 g mąki ziemniaczanej

♥ 260 ml wrzątku

♥ 2 łyżki oleju

♥ ½ łyżeczki soli.


Soczewicę gotuj pod przykryciem w 350 ml wody przez 30 minut. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę, a potem dodaj tofu. Smaż jeszcze 5 minut, dodaj sos sojowy, wymieszaj i ostaw. Masz wolne do momentu, gdy soczewica wchłonie całą wodę. Wtedy dodaj wędzone tofu z cebulką. Jeśli chcesz, dodaj trochę pieprzu i soli. Niech stygnie.
Teraz pora na ciasto. Wymieszaj w misce mąkę z solą i olejem, następnie wlej wrzątek i wymieszaj. Przełóż na stolnicę i ugniataj aż ciasto będzie elastyczne. Podziel ciasto na kilka części, rozwałkuj i szklanką wytnij kółka. Włóż do środka farsz, uformuj pierożek i zlep jego brzegi. Powtarzaj, aż skończy Ci się ciasto i farsz.


Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około minutę, do wypłynięcia na powierzchnię.

Podaj z roztopionym masłem. Gdyby jakieś zostały, możesz je następnego dnia podsmażyć na patelni.